VALOUS

Tiivistelmä ”Suomessa myytävät eteeriset öljyt” -tutkimuksesta
Tiivistelmä ”Suomessa myytävät eteeriset öljyt” -tutkimuksesta
Tiivistelmä aromaterapiakoulutusta varten tehdystä tutkimuksesta Suomessa myytävistä eteerisistä öljyistä

Suomessa myydään paljon erilaisia eteerisiä öljyjä: niin aitoja 100 % eteerisiä öljyjä, eli joissa on vain yhden kasvin haihtuva osa, kuin synteettisestikin valmistettuja eteerisiä öljytuotteita, joita voidaan nimellisesti kutsua eteerisiksi öljyiksi mutta aitoja eteerisiä öljyjä ne eivät ole, niistä puuttuu kasvin todelliset tuoksut ja hoitavat ominaisuudet. Ennen kuin perehtyy syvällisemmin eteerisiin öljyihin, on vaikea ymmärtää eroja ja myös sitä, kuinka lopulta monet asiat vaikuttavat siihen, millaisia eteerisiä öljyjä saamme käyttöömme aromaterapiatarkoitukseen. Eteeriset öljyt ovat yksi maailman eniten väärennetyistä tuotteista, arvion mukaan jopa 80 % markkinoilla olevista eteerisistä öljyistä ei ole aitoja.


Aito eteerinen öljy on puhdas luonnon tuote, siihen ei ole lisätty mitään, eikä siitä ole otettu pois mitään. Eteerisiä öljyjä voidaan kuitenkin väärentää lukuisilla tavoilla ja kaikkia väärennöksiä ei käyttäjä pysty kunnolla havainnoimaan. Käytössä väärennetyt öljyt kuitenkin voivat aiheuttaa ärsytystä iholla tai erilaisia muita reaktioita ja ne eivät voi tuoda meille sellaista hoitavaa vaikutusta, jonka eteeriset öljyt tekevät.


Ensimmäinen ehto ostettavalle eteeriselle öljylle tulisi olla aina se, että pullossa on maininta 100 % eteeristä öljyä. Jos esimerkiksi ruusun eteerinen öljy on laimennettu jojobaöljyyn, se on myös aito eteerinen öljy ja kun laimennussuhde on kerrottu pullossa, ei asiassa ole mitään ongelmaa. Samoin jotkin eteeriset öljyt voidaan liuottaa alkoholiin ja kun tämä on merkittu pulloon asiallisesti, tietää kuluttaja mitä on ostamassa. Vaikeuden markkinoille tuo väärin merkityt tai ostajaa harhaan johtavat merkinnät. Hienoja markkinointilauseita löytyy jokaiselta valmistajalta mutta ne eivät saa johtaa ostajaa harhaan ja ostajan on tiedettävä mitä saa ostaessaan tietyn eteeristen öljyn.


Tutkimuksessa on käyty lävitse vaatimuksia, millaisia tietoja eteerisen öljypullon etiketissä pitäisi olla, jotta aromaterapeutti pystyy tuotetta arjessaan helposti käyttämään. Samoin on käyty lävitse erilaisia menetelmiä, joilla eteerisiä öljyjä testataan laboratorioissa ja turvallisuusvaatimuksia, joita niillä tai niiden markkinoinnilla tulisi olla. Myös eteeristen öljyjen sisäistä käyttöä on käyty lävitse. Tässä tutkimuksessa on pyritty tuomaan kokonaisuudessaan esille eteeristen öljyjen turvalliseen käyttöön liittyviä asioita ja myös niihin liittyviä haasteita. Esimerkiksi sisäinen käyttö luokitellaan lääkinnälliseen käyttöön, ja siihen ei valitettavasti Suomesta löydy koulutusta ja osaamista. Tämä näkökulma huomioiden, kanta sisäiseen käyttöön on turvallisen aromaterapian näkökulmasta kielteinen, kun puhutaan yleisistä ohjeistuksista.


Tutkimuksessa haluttiin tutustua tarkemmin eri merkkisiin eteerisiin öljyihin, jotta ymmärretään millaisia eteerisiä öljyjä myydään 100 % eteerisinä öljyinä. Tutkittavaksi eteeriseksi öljyksi valittiin sitruuna sen yleisen saatavuuden ja edullisen hinnan mukaan, sekä monipuolisten käyttökohteiden vuoksi. Tutkimukseen pyydettiin mukaan yli 30 eri merkkistä sitruunan eteeristä öljyä, ja lopulta tutkimuksessa on mukana 14 merkkiä. Suomesta löytyy joitakin eteerisiä öljymerkkejä, joilla ei ole valikoimissa sitruuna mutta hyvin monella sen on. Tutkimukseen saatiin sitruunan eteerinen öljy lahjoituksena merkeiltä Argital, DoTerra, Farfalla, feelings, Florame, Nature by Amppu, Now Foods, Oshadhi, Primavera ja Puhdas+. Frantsila, Nurme, Young Living ja Young Living+ sitruunan eteeriset öljyt on ostettu mukaan tutkimukseen.


Tutkija teki itsenäisesti havaintoja pullon etiketin tiedoista ja muusta saatavilla olevista tiedoista ja materiaaleista, ja tuoksutesti ja eteeristen öljyjen arviointi järjestettiin yhteensä 9 henkilölle. Tuoksutesti tehtiin niin, että tutkimusryhmäläiset eivät tienneet tuoksua arvioidessa minkä merkkistä eteeristä öljyä he arvioivat. Tämän jälkeen he saivat arvioida pullojen etikettejä, tippalukkoja ja turvakorkkeja ja tietenkin kokonaisuutta, joka näistä ja tuoksuista yhteensä tulee.


Yhteenvetoa ja johtopäätöksiä varten laadittiin pisteytys ja kaikki eri merkkiset sitruunan eteeriset öljyt pisteytettiin kategorioissa: laatu ja sisältö (luomu, sertifikaatit, CG-MS analyysi), pullon perustiedot, pullon etiketti, pullon käyttöohjeet, pullon käyttö, tuoksu (tutkimusryhmän arvio), verkkokaupan sivujen tiedot ja hinta. Pisteytyksellä haluttiin hakea ennen kaikkea yleistyksiä ja havaintoja siitä millaisia Suomessa myytävät eteeriset öljyt ovat, esimerkiksi kuinka yleisesti saa CG-MS analyysin, miten hyvin turvallisuusvaroitukset ja esimerkiksi käyttövaroitukset lapsia koskien on huomioutu, tai millä tarkkuudella verkkokaupassa annetaan tietoa ostopäätöstä ajatellen. Tutkijaryhmän tuoksuanalyysiä painotettiin pisteytyksessä. Vaikka eri merkit saatiin lopulta järjestykseen, ei näiden pisteytysten lopputulos ole niin merkityksellinen: erot ovat kohtuu pieniä ja eri käyttäjät painottavat eri asioita. Pääasia eteeristä öljyä valitessa olisi, että saa käyttöönsä laadullisesti hyvän eteerisen öljyn, jossa on perustiedot käyttöä ajatellen hyvin saatavilla, aina mieluiten pullossa eikä erillisissä paketeissa, ja tärkeänä tuoksun miellyttävyys itselle.


Johtopäätöksenä tutkimuksesta voidaan mainita seuraavaa:

  • Suomessa myydään yli 30 eri merkkistä eteeristä öljyä sekä lukuisia epäaitoja eteerisiä öljyjä sisältäviä tuotteita, kuluttajan on siis tarkkaan katsottava mitä on ostamassa.
  • Laatu on tärkeää eteeristen öljyjen käytössä. Varsinkin silloin, kun niitä käytetään iholle, eteerisen öljyn tulee olla aitoa eikä se saa olla myöskään vanhentunutta.
  • Eri merkkien välillä on yllättävän paljon eroja sitruunan eteerisen öljyn tuoksussa.
  • Sitruunan eteerinen öljy on lähes aina kylmäpuristettua. Luomulaatuisuus on sen kohdalla hyvin tärkeää, sillä tavallisessa sitruunan eteerisessä öljyssä on mahdollista olla jäämiä esimerkiksi torjunta-aineista.
  • Yksikään Suomessa myytävä eteerinen öljy ei ole ylivoimainen, kun tarkastellaan kokonaisuutta. Niiden etiketissä voi olla huomattaviakin puutteita, tippalukko ei ole toimiva tai tuoksu ei ole kaikkia miellyttävä.
  • Eteeristen öljyjen markkinoinnissa on paljon harhaanjohtavaa tietoa ja eteerisiä öljyjä myös markkinoidaan väärillä turvallisuustiedoilla ja mielikuvilla. Eteeristen öljyjen käyttöön liittyy kaiken kaikkiaan paljon väärää tai vanhentunutta tietoa. Eteeristen öljyjen valmistajien ja verkkokauppojen tulisi tarjota luotettavaa tietoa ostajien käyttöön.
  • Eteerisen öljymerkin valintaan vaikuttaa todella moni asia, esimerkiksi: markkinointi, saatavuus, suositeltavuus, mielikuva merkistä, tuoksukokemus ja verkkokaupan valikoima (samalla tilauksella voi hankkia erilaisia tuotteita).


Tämän tutkimuksen myötä halutaan tuoda tietoisuutta laadukkaan eteerisen öljyn valintaan ja turvalliseen eteerisen öljyjen käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top