VALOUS

Kuinka minusta tuli aromaterapeutti?
Kuinka minusta tuli aromaterapeutti?
Tämä on tarina matkastani eteeristen öljyjen ja aromaterapian pariin. Se on myös tarina unelmien toteuttamisesta - sellaisten unelmien, joita ei ole edes osannut ajatella olevan.

Tämä on tarina matkastani eteeristen öljyjen ja aromaterapian pariin. Se on myös tarina unelmien toteuttamisesta - sellaisten unelmien, joita ei ole edes osannut ajatella olevan.

Spoilaan heti tämän tarinan. Vastaus on lyhyesti: minusta tuli aromaterapeutti vahingossa - tai sitten elämän johdatuksena. Mutta mennäänpä itse tarinaan. 👇

Vuoden 2018 keväällä olin järjestänyt töissä perinteisen vapputapahtuman työntekijöiden perheille. Päivä oli ollut mukava mutta täynnä tapahtumia joten olin hyvin kuormittunut ajaessani kotiin ja miettiessäni illan öljykutsuja, joihin minut oli kutsuttu. Olihan sinne mentävä, kun olin kerran luvannut. Vielä ovella mietin, että mitään en sitten ostaisi, menen vaan kuuntelemaan mitä ihmettä ne eteeriset öljyt oikein ovat ja mitä niillä tekee. Rehellisesti sanottuna en tiennyt eteerisistä öljyistä ennen tuota iltaa oikeastaan mitään ja olin hyvin skeptinen niitä kohtaan: miten muka joku kasvista tislattu hyvän tuoksuinen öljy voisi vaikuttaa niin moneen asiaan, kuin kutsujen myyjä kertoi: että samalla öljyllä voisi hoitaa siivouksen, päänsäryn ja olotilan piristämisen?

Kotiin tultua taisin sanoa perheelle, jopa vähän suuttuneena, että jos näistä kuulemistani vaikutuksista edes puolet pitää paikkaansa, miten voi olla, että en tiennyt eteerisistä öljyistä aiemmin ja miksei kaikki niitä käytä. Tämä mysteeri onkin edelleen selvitettävänäni. Ai, miten kävikään ostopäätökselleni? Huonosti. Tottakai mukaan lähti laventeli ja frankincense. Halusin testata auttaisiko ne oikeasti helpottamaan pahentunutta atooppista ihottumaa. Spoilaan taas: auttoi. Kutsujen jälkeen päivän kuormitus oli poissa. Tilalle oli tullut syvä uteliaisuus öljyjä kohtaan.

Kesän aikana hankin muutaman pullon lisää ja kun laventelipullon pohja alkoi häämöttää, totesin, että olin alkanut ainakin välillä vaikuttumaan eteeristen öljyjen tehosta. Todellakin olin saanut lyhyessä ajassa helpotusta niin nukkumiseen kuin iho-ongelmiin. Olin edelleen skeptinen mutta öljyjen taika oli tehnyt tehtävänsä: halusin lisää! Menetin yöunia kun mietin, voisinko tuhlata niin paljon rahaa, että ostaisin diffuuserin ja aloituspakkauksen 12 öljyä. Kun päätös oli tehty en meinannut malttaa odottaa paketin saapumista.

Testailin uusia öljyjä pikku hiljaa. Siinä vaiheessa kun silloin neljä vuotias lapseni alkoi itkeä kipeää korvaa ja jouduin miettimään pitääkö päivystykseen lähteä vielä yötä vasten, sain vaikuttua öljyjen tehosta. Levitin tipan laventelia pohjaöljyyn sekoitettuna lapsen korvan ympärille. Hän itkeskeli sylissäni ja aloin selvittelemään päivystyksen numeroa. Kun olin tehnyt päätöksen, että puolen tunnin päästä lähdemme lääkäriin, jos tilanne ei helpota, huomasin jo lapsen tekevän kuperkeikkoja sohvalla. Hetkinen. Mitä juuri tapahtui? Mietin itsekin epäuskoisena. Olin toisinaan miettinyt öljyjen lumevaikutusta mutta kun näkee tehon lapsilla tai hevosilla jotka eivät näissä asioissa pysty valehtelemaan niin pakkohan sitä oli öljyskeptikonkin alkaa uskomaan.

Itsellä yksi kokemus öljyjen nopeasta tehosta tuli esimerkiksi silloin, kun selkä tuli niin kipeäksi etten meinannut päästä ylös sohvalta. Muistin kuitenkin uudet öljyni ja puoliksi kontaten raahauduin niitä hakemaan. Alle puolen tunnin päästä havahduin ajatukseen, että tekee mieli alkaa venyttelemään. Miten tässä muka voisi venytellä kun ei pääse edes ylös sohvalta, mietin. Mutta öljyt olivatkin jo tehneet tehtävänsä ja helpottaneet pahinta kipua niin että venyttely onnistui ja helpotti tilannetta entisestään. En oikein ymmärtänyt mitä oli tapahtunut mutta olin iloinen että loppupäivä ei ollut sohvalla makaamista.

Muutamia vastaavia kokemuksia myöhemmin totesin, että jos minä en ole kuullut eteerisistä öljyistä aiemmin, moni muukaan ei ole. Eteeriset öljyt ovat ainoa tuote, jonka puolesta olen koskaan puhunut. Tarve tiedon jakoon kumpusi täysin omista kokemuksista. Tietoa jakamalla halusin myös testata omaa tietouttani: olinko ymmärtänyt oikeasti lukemaani. Luin silloin ja luen edelleen jatkuvasti lisää aromaterapiasta. Aihe on niin laaja, että perusoppaistakin löytyy koko ajan lisää tietoa. Tiedon syventyessä luen edelleenkin perusoppaita edelleen ja saan niistäkin uutta tietoa.

Koin kirjaimellisesti puhdasta iloa kun korvasin sitruunan eteerisellä öljyllä siivoustuotteita, joiden synteettisille hajusteille olin alkanut herkistymään hometalossa asumisen jälkeen. Myös kauneus- ja hygieniatuotteet vaihtuivat toisiin ja osittain myös itse tehtyihin versioihin. Olen aina kokenut luonnon tärkeäksi mutta eteeristen öljyjen myötä ymmärrys puhtaista luonnon tuotteista kasvoi samaa vaihtia kun sietokyky synteettisiä tuoksuja ja synteettisiätuotteita kohtaan väheni. Aloin kuuntelemaan kehoani eri tavalla ja huomasin kuinka helposti se kertoo, kun malttaa kuunnella. Tätä harjoittelen edelleen. Vaikka ymmärrys on kasvanut, asioiden käytäntöön vieminen on toisinaan hankalaa.

Vuoden 2021 lopulla olin viimeistelemässä opinnäytetyötäni Teknologian johtamisen YAMK -tutkintoa varten. Kun yksi 3 vuotinen koulu oli päätöksessä, ajatukset olivat jo tiukasti tulevassa: ikuisena opiskelijana pitää olla aina joku kurssi, jonne mennä. Tässä vaiheessa toki olin sitä mieltä, että ei mitään isompaa, kävisin omaksi iloksi vaikka jonkin yhden viikonlopun kurssin jostain kivasta aiheesta, vaikka sitten aromaterapiaan liittyen.

Kun eteeni tuli Superfiiliksen aromaneuvojakoulutus, katselin kurssikuvausta mietteliäänä. Voi apua, 10 kk koulutus, jossa jokainen kerta täynnä mielenkiintoisen kuuloista asiaa. Ja hitsi, jatkoksi tarjolla vielä 1 vuosi syventäviä opintoja aromahoidoilla varustettuina. Palasin muutaman päivän opinnäytetyön viimeistelyreissultani kotiin hämmentyneenä varovasti kyselemään miten muu perhe suhtautuisi siihen, jos muutaman seuraavan vuoden äiti olisikin useamman viikonlopun Helsingissä. "Mene vaan, jos se sinua kiinnostaa", vastaus tuli samantien. Ei siinä sitten muu auttanut kuin taas menettää yöunia pohtimalla voiko ihminen laittaa rahojaan johonkin koulutukseen paikassa, josta ei mitään tiedä ja jonka opettajastakaan ei ole koskaan kuullut. Vastaus tuli kuitenkin nopeasti: voi ja ehdottomasti pitää.

Kun kurssille ilmoittautuminen oli tehty, olo oli innostunut ja hämmentynyt. Akateeminen tutkinto takataskussako tässä nyt sitten lähdetään opettelemaan jotain sivelyhierontaa? Minäkö, joka olin viime vuodet hivellyt vain tietokoneen näppäimistöä enkä koskaan edes kuvitellut tekeväni hoitotyötä - korkeintaan hevosten hoitoa!

Vuoden 2022 helmikuussa kävelin junalta kohti uutta opiskelupaikkaani Hietalahdessa. Olin innoissani, että pääsen oppimaan uutta eteerisistä öljyistä ja samalla kauhuissani siitä, että pian pitäisi osata hieroa ihan oikeasta mallioppilasta. Ensimmäisen viikonlopun jälkeen olin innoissani: saisin elää vielä monta viikonloppua aromaterapiakuplassa ja oppia uutta, ei vain eteerisistä öljyistä ja aromaterapiasta mutta myös kiinalaisesta lääketieteestä, kuiva- ja liukukuppauksesta, akupisteistä, energiasta, kasveista... - kaikesta ihanasta hörhöilystä, joka ei ollutkaan mitään hörhöilyä vaan kaikelle löytyy selitys. Sama runsaus, joka oli läsnä Superfiiliksen putiikissa näkyi Superfiiliksen Mervin opetuksessa - hän ei säästellyt tietoaan muistakaan luontaishoidoista ja yhdisti sitä taidokkaasti aromaterapiaan.

Kolmannen läsnäoloviikonlopun jälkeen istuin junassa matkalla kotiin ja päädyin tutkimaan millä hinnalla saisi ostettua hierontapöydän. Kun huomasin hyväkuntoisen pöydän olevan tarjolla hyvin lähellä, laitoin viestin saman tien. Jo seuraavana päivänä perheen jäseneni pääsivät aromahierontaan uudelle pöydälle.

Kesäksi sisustin aromahoitolan ulkorakennuksemme huoneeseen ja syksyn tullen pöytä muutti sisälle työhuoneen keskelle. Kutsuin kavereita testihoitoihin ja palaute oli aina yhtä mukavaa kuunneltavaa: kaikki kokivat hoidot hyvin rentouttaviksi ja hoitaviksi. Pikku hiljaa uskalsin sanoa ääneen, että minulla on hoitavat kädet ja pidin aromahoitojen tekemisestä todella paljon.

Olimme aloittaneet talon päädyssä olevan varaston ja autotallin peruskorjauksen samoihin aikoihin kun aromaneuvojan opinnot alkoivat. Kun autotalli oli saatu purettua, totesin, että tähän tilaan ei enää autoa ajettaisi. Meni vielä jonkin aikaa ennen kuin hahmotin käyttötarkoituksen. Hierontapöydän myötä ajatus selkeytyi: tilaan tulisi aromahoitola. Remontti valmistui vuoden 2023 alussa samoihin aikoihin kun Valous-yritys rekisteröitiin. Tein itse todella monta vaihetta remontista ja vastasin kokonaisuuden suunnittelusta. Ensimmäisen asiakkaan piti olla äitini mutta koska samaan aikaan säädettiin ulko-oven lukkoa, jouduin vielä kantamaan hierontapöydän toiseen huoneeseen jotta hoidettava ei olisi paleltunut. Seuraava oikea asiakas onneksi pääsi rentoutumaan upouuden hoitolan lämmössä.

Matkani aromaterapeutiksi päättyi eilen kun valmistuin aromaterapeutiksi Superfiiliskoulusta. Tämä ei ollutkaan vain matka, jolta olisin saanut lisätietoa eteerisistä öljyistä vaan se on sisältänyt niin paljon enemmän. Tällä matkalla toteutin haaveeni, jota en edes tiennyt olevan: oma aromahoitola. Aromaterapiakoulutus toi todella paljon: uuden ammatin (sivutyö toki edelleen), paljon tietoa luontaishoidoista, ymmärrystä itsestäni, irtiottoja arjesta, uusi toimiala, uusia ystäviä ja uusia mahdollisuuksia.

Vaikka seikkailuni eteeristen öljyjen parissa on kestänyt jo lähes 6 vuotta, matkani aromaterapian parissa on vasta alussa. Tiedän sen tuovan mukanaan monenlaista. Odotan pääseväni tekemään lisää hoitoja, kehittyväni aromaterapeuttina. Tulen kehittämään yritykseni toimintaa monipuoliseksi aromaterapian ollessa kuitenkin kaiken keskiössä. Tuon Suomen aromaterapiakentälle oman osaamiseni ja ehkä aikanaan myös jotain täysin uutta. Kuten matkani aromaterapian parissa tähänkin saakka, odotan sen olevan täynnä itsellekin hieman yllättäviä käänteitä.

Tervetuloa jakamaan aromaterapiamatkaa kanssani aromahoidoissa, -koulutuksissa tai muissa yhteistyökuvioissa! 🥰

Kuvassa kanssani Superfiiliksen kouluttaja Mervi Hämäläinen (edessä) ja opiskelijatoverini Susanne Hyvärinen (vas.).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top